Sign in / Join
Phoong

“Saya pergi melawat SESB sebaik pulang dari Kudat": Phoong.

Pegawai Eksekutif Suruhanjaya Tenaga Sabah Datuk Ir. Abdul Nasser bin Abdul Wahid dan Ketua Pegawai Eksekutif Sabah Electricity Sdn Bhd Mohd Yaakob Jaafar memberi taklimat kepada saya mengenai situasi terkini.

Disebabkan oleh lonjakan permintaan elektrik baru-baru ini semasa musim cuaca panas, permintaan kuasa telah mencapai 1080 MW tetapi bekalan kami hanya boleh menampung sehingga 1011MW.

Gangguan kuasa semalam disebabkan oleh lebihan bekalan sebanyak 120MW. Kebanyakan kawasan terjejas teruk.

Bekalan yang tidak mencukupi disebabkan beberapa stesen janakuasa sedang diselenggara. Tahun lalu, stesen janakuasa Pangi, Tenom juga rosak akibat tanah runtuh.

Pendek kata, bekalan kuasa kita sangat tidak mencukupi sekarang.

Sabah kini mendapat penjana mudah alih untuk membekalkan kuasa, kita dijangka mempunyai bekalan tambahan sebanyak 100MW.

Saya telah meminta SESB untuk memaklumkan terlebih dahulu dengan notis jika mereka ingin melaksanakan catuan kuasa.

Walau bagaimanapun, ini bukan penyelesaian jangka panjang.

Anda mungkin tertanya-tanya mengapa tiada perancangan jangka panjang, mengapa isu ini begitu teruk sekarang?

Empat bulan lepas sebagai menteri, saya telah meneliti isu ini dan mendapatkan bantuan profesional daripada sektor swasta dan profesional. Ini adalah untuk membantu Sabah mencapai strategi #leapfrogging.

Sepuluh tahun lalu, Sabah merancang untuk membina dua loji janakuasa api arang batu yang akan menyumbang 300MW di Sandakan dan Lahad Datu. Bagaimanapun, ia ditolak oleh rakyat kerana kebimbangan alam sekitar. Kerajaan kemudiannya membatalkan projek itu dan ia juga telah membantu Sabah menjadi satu-satunya negeri yang mempunyai loji janakuasa arang batu sifar.

Pada masa ini, penjanaan kuasa kami 90% bergantung kepada gas asli.

Bagaimanapun, bekalan gas asli kita sangat terhad dan mahal, ia juga mendapat subsidi yang tinggi daripada kerajaan. Oleh itu, SESB sentiasa mencari alternatif.

Jika Sabah ingin mencontohi Sarawak dalam menjana kuasa hidro, kita tidak mempunyai sumber sedemikian untuk menjana kuasa itu. Sungai kita semua berskala sederhana, kerajaan juga sedang meneliti kawasan yang berpotensi untuk ini…

Kebimbangan lain ialah untuk menjana kuasa hidro, kerajaan perlu membina empangan yang besar, ia juga akan menjadi kebimbangan kepada pencinta alam sekitar dan penduduk tempatan.

Oleh itu, kita hanya tinggal dengan yang boleh diperbaharui.

Saya telah meminta ECoS dan SESB mempertimbangkan untuk membenarkan rakyat memasang mini solar untuk menjana kuasa. Ini adalah untuk mempelbagaikan bekalan kuasa dan ia diamalkan secara meluas di negara-negara di seluruh dunia. Ia juga akan mengurangkan beban SESB kerana komuniti akan mempunyai grid elektrik mikro.

Saya juga sedang giat mencari pelaburan untuk membangunkan sektor hijau dan boleh diperbaharui kami. Saya baru-baru ini bertemu dengan seorang profesional dari OTEC. Saya juga sedang mengkaji bateri untuk menyimpan tenaga solar untuk melabur di Sabah, untuk membantu Sabah berkembang dengan mampan dan lebih baik.

Saya mengakui kekecewaan rakyat dan saya dengan tulus ikhlas berterima kasih atas kesabaran anda.

Kita mesti mempunyai perancangan yang lebih baik untuk bekalan utiliti kita, kini kita perlu berlumba dengan masa untuk menyelesaikan cabaran dalam jangka pendek. Kita juga mesti pada masa yang sama, mencari penyelesaian jangka panjang untuk Sabah yang mampan.

Saya berdedikasi untuk terus berkhidmat kepada anda dengan segala usaha saya.

Phoong Jin Zhe
Menteri Pembangunan Perindustrian dan Keusahawanan
Ahli Dewan Undangan Negeri Luyang”