Post Widget 1

Heath Tips

  • In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a
  • Fringilla vel, aliquet nec, vulputateDonec pede justo,  eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo.Nullam dictum felis eu pede mollis pretium.

Post Widget 2

Keunikan Masyarakat Berbilang Kaum, Etnik dan Budaya Perlu Dipelihara, Dipertahankan

KOTA KINABALU (3 Mac 2023): Keistimewaan dan keunikan masyarakat berbilang kaum, etnik dan budaya di negara ini khususnya di Sabah perlu terus dipelihara dan dipertahankan, kata Ketua Menteri, Datuk Seri Panglima Haji Hajiji Haji Noor.

Katanya, foktor itu menjadi elemen penting dalam memupuk perasaan hormatmenghormati dan menerima kepelbagaian tersebut sebagai satu kekuatan yang menyumbang kepada pertumbuhan ekonomi negeri, kestabilan politik dan kesejahteraan rakyat.

Menurutnya, budaya merupakan aspek penting dalam kehidupan kita yang menjadi identiti sesuatu bangsa dan etnik yang harus dipelihara serta dimartabatkan untuk kepentingan semua.

“Permodenan dan kemajuan tidak seharusnya menghalang rakyat daripada menghargai dan memperkukuh budaya yang diamal oleh masyarakat berbilang kaum, termasuk aspek tarian kebudayaan. Banyak perkara yang baik boleh dipelajari daripada kebudayaan seperti perpaduan, kelestarian gaya hidup, perlindungan sumber asli dan pemuliharaan budaya peribumi”, katanya.

Beliau berkata demikian pada Pesta Tarian Cina Peringkat Kebangsaan Ke-32 dan Pertandingan Tarian Cina Peringkat Sekolah Ke-21 di Dewan Sekolah Menengah Kian Kok, malam tadi.

Teks ucapan Hajiji dibacakan oleh Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar, Datuk Christina Liew.

Hajiji berkata, Sabah yang kaya dengan budaya daripada 35 etnik dan 217 sub-etnik merupakan khazanah negeri yang amat bernilai untuk terus dipertahankan, demi meningkatkan perpaduan, selain sebagai sumber ekonomi negeri melalui industri pelancongan, industri seni kreatif, termasuklah industri kecil dan sederhana yang berasaskan komuniti.

Menurutnya, Tarian Cina merupakan seni yang mengekspresikan emosi dalaman melalui bahasa badan dan mempersembahkan gambar yang indah. Persembahan tarian yang baik akan membawa inspirasi, meningkatkan nilai dan tahap kemanusiaan.

Beliau berharap melalui aktiviti itu dapat mencungkil lebih ramai bakat tarian yang akan menyumbang kepada pembangunan jangka panjang usaha kebudayaan Cina.

“Justeru penganjuran pesta ini dapat membantu mengetengahkan kepelbagaian budaya di Sabah, bukan sahaja untuk rakyat negeri ini, malahan kepada pelancong dari dalam dan luar negara”.

“Saya percaya pesta itu juga berupaya mempromosikan kebudayaan masyarakat Cina, sekali gus menarik lebih ramai pengunjung ke negara ini khususnya ke Sabah”, katanya.

Beliau juga mahu masyarakat Cina dan pencinta budaya tarian agar memberikan sokongan penuh kepada aktiviti itu kerana tarian merupakan sumber mengembangkan kecerdasan dan memupuk kreativiti, selain dapat menghindarkan golongan muda daripada aktiviti yang tidak sihat.

Related Posts

Leave a Reply

Read also x